Zelf Wonen – informatie voor hulpvragers
Zelfstandig worden en zelfstandig blijven gaat niet bij iedereen vanzelf. Zeker als je een diagnose hebt zoals autisme of AD(H)D of als je een verstandelijke en/of lichamelijke beperking hebt, kun je hierin moeilijkheden ervaren. Misschien woon je nog thuis en denk je na over je eigen plekje in de toekomst. Of je woont zelfstandig maar steun nodig om dat vol te houden. Dan is de begeleidingsvorm Zelf Wonen van Eddee geschikt voor jou.
Het doel van Zelf Wonen is om zoveel mogelijk zelfstandigheid te bereiken of te behouden. Dit kan zijn zelfstandig wonen met begeleiding variërend van 1 keer per week tot dagelijkse ondersteuning.
Voor wie
Zelf Wonen is geschikt voor jongeren en volwassenen met een diagnose. Denk aan autisme (ASS) of AD(H)D, een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, maar ook andere diagnoses en moeilijkheden in het aanleren van vaardigheden. De methodiek is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar en ouder. Onderdelen vanuit de Zelf-Wonen methode kunnen ook gebruikt worden voor jongeren of volwassenen die willen werken aan zelfstandigheid. Eddee biedt deze zorg in de regio Zuid Holland.
Werkwijze:
Zelf Wonen wordt uitgevoerd in vier fases.
Fase 1
Het Zelf Wonen traject start altijd bij fase 1. Samen met je begeleider kijk je hoe zelfstandig je op dit moment al bent. We doen dit door het meten van zelfstandigheid op 13 levensgebieden. Dit zijn onder andere financiën, werk & opleiding, tijdsbesteding, huisvesting, huiselijke relaties, sociaal netwerk, geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid, dagelijkse activiteiten zoals koken, boodschappen doen, huishoudelijk werk, administratie.
Er wordt gekeken wat je al kunt en wat je nog wil leren. Ook wordt er gekeken naar de ondersteuning die je netwerk kan bieden. Als je nog bij je ouders woont, kijken we ook samen naar wat je zou willen en wat voor jou de mogelijkheden zijn.
Met de uitkomst van deze resultaten wordt een zorgplan opgesteld met doelen.
Wat bereik je in fase 1:
- Zicht op je eigen mogelijkheden en beperkingen op het gebied van zelfstandigheid en zelfredzaamheid
- Duidelijkheid over je einddoel van het ZW traject
Duur: 0 – 6 maanden
Fase 2
Je gaat actief aan de slag om praktische vaardigheden aan te leren die je nodig hebt om zelfstandiger te worden. Dit kan zijn het verbeteren van je vaardigheden op gebied van planning, koken, administratie beheren, werk & inkomen of schulden en je sociale contacten uitbreiden. In deze fase neem je de tijd die je nodig hebt om elke vaardigheid jezelf eigen te maken. Wanneer je alle vaardigheden voldoende beheerst, op het niveau dat bij jou past, dan ga je naar fase 3.
We helpen waar nodig met de praktische zaken door het regelen van huisvesting of dagbesteding.
Jaarlijks evalueren we je vaardigheden en bekijken we opnieuw hoe zelfstandig je bent op de 13 levensgebieden.
Duur: 6 – 24 maanden
Fase 3
Je traint in fase 3 hoe je al je vaardigheden tegelijkertijd kan toepassen in de praktijk. Dit kan thuis zijn (als je ouders een weekje op vakantie zijn), maar dit kan ook in het huis van een bekende. Deze fase is niet van toepassing als je al zelfstandig woont en het Zelf Wonen traject gebruikt om je vaardigheden te vergroten.
Fase 2 biedt dus de oefengelegenheid voor ‘losse vaardigheden’ en in fase 3 combineer je alles wat je kunt, met zoveel steun en begeleiding als er nodig is. In fase 3 leer je weinig nieuwe vaardigheden maar leer je wel omgaan met alle verantwoordelijkheid welke hoort bij zelfstandig wonen.
Duur: 6 – 24 maanden
Fase 4
Voor deze fase/periode heb je voldoende vaardigheden geleerd om zelfstandig of beschermd te wonen. Als je zelfstandig woont, wordt de begeleiding aangepast naar jouw wens. Begeleiding varieert van een enkele keer per week, tot dagelijkse coaching en begeleiding. Hoeveel en hoe vaak, dat wordt op met jou afgestemd en kan later ook afgebouwd worden. In fase 3 en 4 is het belangrijk om ervoor te zorgen dat netwerkondersteuning voldoende geregeld is.
Kosten:
Als je nog bij je ouders woont
Het Zelf Wonen traject kan thuis bij je ouders beginnen. Je hebt een beschikking nodig voor individuele begeleiding. Deze kunnen we samen met je aanvragen bij het WMO-loket van jouw gemeente. Afhankelijk van de gemeente waar je woont en je inkomen betaal je een eigen bijdrage voor de zorg aan het CAK. Ben je nog onder de 18? Dan vragen we een beschikking aan via het sociaal team, of huisarts.
Als je zelfstandig woont
Als je zelfstandig woont, ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomsten en uitgaven. Inkomsten kunnen bestaan uit salaris/uitkering, zorgtoeslag en huurtoeslag. Wat betreft uitgaven betaal je huur, gas, water en licht, telefoonabonnement, verzekeringen, etc.
Voor begeleiding bij Zelf Wonen heb je een beschikking nodig van het WMO -loket van jouw gemeente. Wij helpen je bij die aanvraag. De meeste gemeenten heffen een kleine eigen bijdrage voor die begeleiding (+/- €4,50 per week). Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact met ons op om uit te zoeken hoe het voor jou zit.
Als je beschermd wil wonen
Als je beschermd wil wonen, heb je een beschikking nodig voor beschermd wonen. Ook deze vraag je aan bij het WMO-loket van jouw gemeente. Tijdens het verblijf in een beschermde woonvorm betaal je ook een eigen bijdrage aan het CAK. Je krijgt zak- en kleedgeld en houdt voldoende geld over om je zorgverzekering te betalen. Eddee Zorgverlening biedt begeleiding (24/7) voor beschermd woonvormen, maar heeft nog geen eigen appartementen. Wie weet in de toekomst. Met een eigen (huur)woning kan Eddee voor jou beschermd wonen mogelijk maken.
Aanmelden/ contact:
Lijkt Zelf Wonen jou ook wat? Of wil je er graag meer over weten? Neem contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek of intake. Ook helpen we je graag bij het aanvragen van een beschikking bij je gemeente of het CIZ.